Bak kulissene

Spesialister på emalje. Høyt over Storgata i Oslo, i et av Norges eldste gullsmedverksteder, lager vi alle emaljesmykkene våre for hånd. Smykkene kan kjøpes i de fleste gullsmedbutikker landet rundt, og et lite utvalg er tilgjengelig i webbutikken vår.

Gullsmedmester Ole Petter Rasch-Olsen tok over etter Finn Jensen og startet Opro Produkter AS i 1976. I dag eies og drives alt av datteren June Rasch-Olsen, mens Ole Petter gjør alt ingen lenger kan. Han lager både hoggeverktøy og øsken for hånd, og fryder seg hver gang det kommer inn en spesialbestilling. June har også tatt høyeste utdannelse innen gullsmedfaget, og kan i likhet med Ole Petter kalle seg gullsmedmester. Hun har i tillegg utdannelse innen regnskap. Søsteren Trine Rasch-Willumsen, utdannet fotograf og journalist, tar seg av Internet, bilder, brosjyrer og andre markedrelaterte oppgaver.

Resten av troppen består av – emaljør Unni Grønstad, gullsmed og emaljør Stina Pedersen and gullsmed Benedicte Sparstad. Cathrine Ødegård har nylig startet som lærling.

Emaljeverkstedet: Når du går gjennom døren hos oss, er det som å gå tilbake førti år. Tiden har på mange måter stått stille siden Ole Petter startet Opro i 1976. Malingstrøk og tromler har kommet inn, men verktøy og arbeidsbenker blir nok aldri byttet ut. Enkelte ganger er faktisk det gamle best. Folk blir i ekstase når de kommer på besøk, for verksteder som vårt er sjeldne i dagens samfunn. Til og med lukten er lik det den var da June og Trine snublet over dørstokken som barn. Se flere bilder fra verkstedet HER.

Mange har spurt oss om hvor navnet Opro kommer fra. Der er svaret veldig enkelt, det står for: Ole Petter Rasch-Olsen. Da June tok over driften, hadde Ole Petter kun et ønske, og det var at hun lot navnet forbli uforandret. Vi har istedet gjort enkelte PR-stunts for å bli mer synlig, men navnet vil alltid stå solid bak det hele.

Hos oss er det høyt under taket og latteren sitter løst. Med krukker fulle av emalje i alle regnbuens farger, svære maskiner til ulik bruk, og radioen på. Bruksanvisningen står gjerne skrevet på veggen med sprittusj ved de forskjellige maskinene. Alle smykkene blir håndlaget, og må igjennom minst 18 ledd før de er klare for salg. Vi håper flere får øynene opp for emaljesmykker, oss og dette genuine gamle håndverket.