Emalje - kort fortalt

Hva er emalje?

Emalje er knust glass tilsatt ulike metalloksider, som igjen gir farge. Jernoksider lager gult, rødt eller brunt, koboltoksid lager blått, og kromoksid lager gult, blågrønt eller grønt. Metalloksidene har ulik hardhet. Det betyr at en type metalloksid bruker lenger til på å smelte enn et annet. Derfor må noen farger brennes lenger enn andre.

Hos oss jobber vi hovedsakelig med transparent emalje på smykkene, mens på merkene bruker vi også opak emalje. Hovedforskjellen på disse er at opak er ugjennomskinnelig, mens transparent (av ordet) lar sølvet under synes igjennom. Derfor har vi alltid en form for bunnbehandling på smykkene våre.

Den vanligste formen for emaljering kalles gruve-emaljering. Emaljen legges da innenfor et avgrenset område med kant rundt. Vil du vite mer om emalje, kan du trykke HER.

 

Prosessen

Emaljen brennes på 850 grader. Før det kan skje, må den tørkes. I tørr tilstand er emaljen som pulver, og vi må være veldig forsiktig med å flytte på brettet. Får vi en brå bevegelse eller uheldig skumping, stukes emaljen. Det vil si at den søles utover steder den ikke skal være. Oppdager vi det før brenning, kan vi skylle av og legge på nytt. Oppdager vi det etter brenning, må som regel smykket eller merket tæres ut. Et merke eller smykke emaljeres og brennes sjelden bare en gang. Vi har hatt merker hvor vi har måttet legge emalje 4 ganger, etterfulgt av like mange runder i ovnen. I tillegg blir merkene slipt med karborundumstikker og vann, vasket og brent en siste gang.

Vi må hele tiden tiden følge med når vi brenner emalje. Brennes den for lite, blir ikke overflaten blank og glatt. Brennes den for lenge, vil fargen bli feil og smykket kan krympe. Brennes den altfor lenge, vil sølvet begynne å smelte. Under ser du bildeeksempler på feilbrente modeller.

Ta vare på smykket ditt

Et emaljesmykke er et produkt av håndverk og kvalitet. Dette vil vise seg i både fremtoning og holdbarhet. Glassemaljen er farge-ekte og vil derfor aldri «falme» eller endres i fargetone. Emalje er glass, og kan knuse. Mister du det på badegulvet, er sjansene store for at emaljen knuser. Smykket må derfor behandles pent – som alt annet man er glad i.